طب سنتی
دکتر تهمینه فربدآرا : در سال ۱۹۷۸ سازمان بهداشت جهانی بیانیهای در زمینه توسعه طب سنتی منتشر نمود. در بیانیه مزبور طب سنتی به طور خلاصه اینگونه تعریف شده است: مجموعه تمامی علوم نظری و علمی که در تشخیص طبی، پیشگیری و درمان بیماریهای جسمی، ذهنی یا نابهنجاریهای اجتماعی به کار میرود و بهصورت گفتاری یا نوشتاری از نسلی به نسل دیگر انتقالیافته باشد.
در سال ۲۰۰۲ میلادی سازمان بهداشت جهانی طب سنتی را با جزئیات بیشتری اینگونه تعریف نموده است: طب سنتی واژهای کلی است که هم به سیستمهای طب سنتی مانند طب سنتی چین، آیورودای هند و طب یونانی عربی و هم به اشکال مختلف طب بومی اطلاق میگردد. درمانهای طب سنتی شامل دارو درمان (استفاده از گیاهان دارویی، اجزاء حیوانی و معدنی) و روشهای غیردارویی (مانند طب سوزنی، ماساژ و درمانهای روحی و روانی) است. در کشورهایی که سیستم خدمات پزشکی در آنها بر پایه طب مدرن استوار است، بهجای طب سنتی اغلب از واژه طب مکمل و طب جایگزین یا طب غیرمتعارف استفاده میشود.
طب سنتی ایران، یک مکتب طبی کامل و پویا است که جهان را بهعنوان نظام احسن و آفریده خالق علیم و حکیم مینگرد و پزشک را از بابت تسلط و احاطه او به علوم مختلف و درک صحیح او از جهان هستی حکیم نامیده است. ریشههای مکتب طب سنتی ایران به بیش از ۳۰۰۰ سال قبل میرسد، طبق نقل سیریل الگود مورخ پزشکی قبل از طب یونانی وجود داشته است و ایرانیان اصول آن چیزی را که طب یونانی نامیده شده، به یونانیان تعلیم دادند و در ایران قدیم وضعیت طب پیشرفتهتر از آشور بود. ستارگان طب سنتی ایران مانند ابنسینا، رازی، علی بن عباس اهوازی، ابن ابی الصادق نیشابوری، سید اسماعیل جرجانی و عمادالدین محمود شیرازی حدود هشت قرن هدایت دانشگاههای طب در غرب و شرق را بر عهده داشتند. دکتر نورمن هاوارد جونز در مجله سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۷۲ مینویسد: مهمترین مؤلف کتابهای طبی در اسلام ابوعلی الحسین ابنسینا است. کتاب طبی او به مدت ۵۰۰ سال در دانشکدههای پزشکی اروپا و آسیا تدریس میشده است.